Niemand kan je beter inzicht geven in hoe een traineeship verloopt dan iemand die het zelf meemaakt of heeft meegemaakt. In de serie ‘Verhalen van binnenuit’ delen trainees hun ervaringen, waaronder de redenen waarom ze voor een traineeship hebben gekozen, hoe het proces verloopt en belangrijke overwegingen.
In 2021 behaalde ik mijn VWO-diploma met het profiel Natuur, Techniek en Gezondheid, waarbij ik onder andere informatica als extra vak koos. Vanwege mijn interesse in (civiele) techniek, startte ik met de HBO-opleiding Bouwkunde. Maar door de uitbraak van de pandemie in mijn eerste studiejaar, moest ik stoppen met deze opleiding.
Mijn interesse voor Geo2Meet werd gewekt door een krantenartikel in het Dagblad van het Noorden. Mijn tante werkt voor een ingenieursbureau en ik had al eens de kans gekregen om mee te lopen met een collega die zich bezighield met geo-data. Dat was het moment waarop ik besefte dat de geo-branche wellicht iets voor mij zou kunnen zijn. Na het lezen van het artikel nam ik contact op met Geo2Meet en ik ben zo blij dat ik die stap heb gezet.
Ik volg nu al enkele maanden het traineeship Medewerker Geo, Data & Design. Het geo-domein is fascinerend en veelzijdig en sluit perfect aan bij mijn interesses. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor vakken als rekenen, wiskunde en natuurkunde en tekenen is een hobby van mij. Computerwerk, het oplossen van vraagstukken, omgaan met cijfers en puzzelen vind ik enorm boeiend. Al deze aspecten komen samen in mijn traineeship.
De lesmethoden en de begeleiding tijdens het traineeship vind ik ook erg prettig.
Ik heb inmiddels mijn leerbedrijf gevonden bij de Gemeente Noardeast-Fryslân, waar ik me bezighoud met de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De combinatie van werken en leren past goed bij mij. Ik kan de geleerde theorie direct toepassen in de praktijk. Mijn werkzaamheden zijn leuk en divers, en ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden. Er is nog zoveel te leren en ik kan me hier verder ontwikkelen. Ik moest even geduld hebben voordat het geschikte leerbedrijf gevonden was, maar ik ben heel blij met de Gemeente Noardeast-Fryslân als leerbedrijf. Ik heb fijne collega’s die me goed op weg helpen en waar ik altijd terecht kan met vragen.
Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij GEO2MEET?
Andreea: “Ik koos voor het traineeship bij GEO2MEET omdat het mij een kans bood om mijn kennis en vaardigheden in landmeten te verfrissen en uit te breiden. De combinatie van praktische ervaring en cursussen trok mij aan, vooral omdat het me zou helpen integreren in mijn nieuwe thuisland, Nederland.”
Andreea: “Mijn beslissing om voor een traineeship bij GEO2MEET te kiezen kwam voort uit mijn behoefte aan professionele groei en ontwikkeling, specifiek in landmeten in Nederland. Ook de ondersteunende omgeving die GEO2MEET biedt, speelde een belangrijke rol in mijn keuze.”
Welk traineeship volg je? Bij welk leerbedrijf ben je momenteel aan het werk?
Andreea: “Ik volg een uitgebreid traineeship in landmeten via GEO2MEET. Momenteel werk ik bij Kragten, een ingenieursbureau, waar ik een mix van veld- en kantoorwerk doe.”
Wat deed je voordat je als trainee aan de slag bent gegaan?
Andreea: “Voordat ik aan mijn traineeship begon, was ik in Nederland bezig met het verdienen van geld voor een stage, aansluitend op mijn opleiding Geodesie in Roemenië. Mijn plannen veranderden echter toen de Covid-19 pandemie uitbrak. Dit leidde ertoe dat ik besloot langer in Nederland te blijven en me te richten op het leren van de Nederlandse taal en het begrijpen van de cultuur hier”
Wat vind je leuk aan het traineeship? En eventueel minder leuk?
Andreea: “Ik vind de variatie in mijn werkzaamheden het leukst aan het traineeship. Het werken zowel binnen als buiten en het assisteren bij verschillende metingen is erg boeiend. Minder leuk vind ik soms de uitdaging van het leren van nieuwe technische termen, maar dat is ook een waardevol onderdeel van mijn leerproces.”
Wat zou je graag gaan doen na het afronden van het traineeship?
Andreea: “Na het afronden van het traineeship zou ik graag mijn carrière in landmeten voortzetten, mogelijk bij een bedrijf waar ik kan blijven groeien en mijn vaardigheden verder kan ontwikkelen.”
Heb je advies voor mensen die twijfelen of ze wel of niet een traineeship moeten volgen?
Andreea: “Mijn advies zou zijn om open te staan voor de mogelijkheden die een traineeship biedt. Het is een geweldige manier om praktijkervaring op te doen en je vaardigheden te ontwikkelen in een ondersteunende omgeving.”
Is er nog iets dat je graag zou willen delen over het traineeship?
Andreea: “Ik wil graag mijn dankbaarheid uitspreken aan iedereen bij GEO2MEET voor hun ondersteuning en vertrouwen. Dit traineeship heeft me niet alleen professioneel geholpen, maar ook bijgedragen aan mijn persoonlijke groei en integratie in Nederland.”
Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij GEO2MEET?
Sandra: “Via een advertentie van ‘Kansrijke Beroepen’ in een folder van de Gemeente Groningen. Op de website gekeken wat dit inhield en me meteen aangemeld voor de bijeenkomst waar FERVENT vertelde over het ‘hoe en wat’”
Sandra: “Ik had geen behoefte aan een 3-4 jarige opleiding en dan afwachten of je zonder voldoende werkervaring binnen dit opleidings- of werkgebied een baan zou kunnen krijgen. Met een traineeship ga je al snel aan het werk en heb je de ruimte om tijdens het werk (verder) te leren.”
Welk traineeship volg je? Bij welk leerbedrijf ben je momenteel aan het werk?
Sandra: “Medewerker geo, data & design, nu werkzaam bij de Provincie Groningen”
Wat deed je voordat je als trainee aan de slag bent gegaan?
Sandra: “Ik was opgeleid als apothekersassistent, daarna om te werken als laborant op de afdeling radiologie/radiotherapie in een ziekenhuis. Het apothekersassistent zijn vond ik op den duur te weinig uitdagend, en ik werd ongelukkig van het werken in een ziekenhuis hoewel het een erg interessante opleiding en beroep was. Ik zag het niet zitten dit tot mijn pensioen te moeten doen. Ik wist dat ik goed kon plannen en organiseren, daar heb ik me nog in uit kunnen leven in de horeca-sector maar ook dit wilde ik niet op de langere termijn blijven doen. Bovendien, ik heb altijd al een fascinatie gehad voor het tekenen/ontwerpen en bestuderen van plattegronden, landschappen en tuinen, maar het ontcijferen van bouw- of CAD-tekeningen vond ik ook altijd al leuk. Ik houd van tot het detail ergens op in gaan en precieziewerk ligt me erg goed. Binnen het werk dat ik nu doe is dit juist waar ik me nu dagelijks mee bezig mag houden. Erg fijn!”
Wat vind je leuk aan het traineeship? En eventueel minder leuk?
Sandra: “Het al werkend leren is voor mij de ideale combinatie. Voordat FERVENT een werk/leerplek voor me ging zoeken heb ik verschillende modules via zelfstudie, online lessen en klassikale lessen kunnen doen (BAG, BGT, qGIS, FME etc). En alle modules vond ik leuk om te doen! Gelukkig ligt zelfstudie me goed, dus ook dat is me prima bevallen, maar ook omdat je weet dat het tot een baan gaat leiden. Het baan-hoppen via een uitzendbureau is niet voor mij weggelegd. Er is (in de toekomst) veel vraag naar Gissers, en laat dat nou precies zijn wat ik het leukst vind om te doen.”
Wat zou je graag gaan doen na het afronden van het traineeship?
Sandra: “Ik hoop bij de Provincie te kunnen blijven werken en binnen afzienbare tijd specialist te worden op het Geo/Gis-gebied. Daartoe denk ik er over om extra diploma’s of certificaten te gaan halen op MBO of HBO niveau.”
Heb je advies voor mensen die twijfelen of ze wel of niet een traineeship moeten volgen?
Sandra: “Ik zeg doen! Al lerend je geld verdienen zie ik als een gouden kans. En het is dé manier om je om te scholen en als herintreder je plek op de arbeidsmarkt te kunnen vergaren. En binnen het beroep wat ik nu doe is er ruimte om een deel van je werk vanuit je eigen huis te doen, ook dit vind ik erg fijn. De combi van 50% uit 50% thuis bevalt me prima.”
Is er nog iets dat je graag zou willen delen over het traineeship?
Sandra: “Het enthousiasme van Jeannette en Sjoerd deed me goed. Ze hebben erg hun best gedaan voor mij een geschikte werkplek te vinden. Ik ben erg blij dat het ons gelukt is!”
Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij GEO2MEET?
Ilona: “Begin maart 2022 werd ik boventallig bij mijn toenmalige werkgever, waar ik als quality-analist in het callcenter werkte. Vanaf het moment dat ik thuis kwam te zitten heb ik verschillende sollicitaties gedaan. Helaas heeft dat mij niets gebracht. Ik was of overgekwalificeerd of was juist niet genoeg gekwalificeerd. Het was behoorlijk frustrerend om iedere keer te worden afgewezen, terwijl ik juist graag aan het werk wilde. Dat thuiszitten vond ik maar niks.”
“In de zomer van 2022 werd ik via Kansrijk Beroep gewezen op de mogelijkheid om doktersassistente te worden. Ik kan niet zo goed tegen bloed en naalden, dus dat leek mij niet de beste keuze. Maar ik ben wel verder gaan kijken op de website van Kansrijk Beroep. Hier werd mijn aandacht meteen naar de geo-branche getrokken. Ik heb vroeger op de zeevaart gezeten, heb altijd bootjes gehad en heb mede daardoor kaarten en atlassen altijd boeiend gevonden.”
“Eind augustus 2022 ben ik in gesprek gegaan met Sjoerd van der Wiel over de geo-branche en de mogelijkheden om een traineeship hierin te volgen. Het traineeship Medewerker Geo, Data & Design zou snel van start te gaan. En dus heb ik mij meteen aangemeld.”
Ilona: “Na het volgen van klassikale lessen en online lessen is het fijn om eindelijk weer echt aan het werk te zijn. En de opgedane kennis van de afgelopen periode in de praktijk te brengen. De Gemeente Midden-Drenthe was op zoek naar iemand die alle basisregistratiesystemen onder de knie heeft. En juist die combinatie van de BAG, BGT en WOZ vind ik ontzettend leuk.”
Zou je na het afronden van het traineeship nog verder willen leren?
Ilona: “Vanaf 1 maart werk ik drie dagen in de week bij de Gemeente Midden-Drenthe in Beilen, deels thuis en deels op kantoor. Vooral de dagen dat ik op kantoor ben kom ik met meer energie thuis. Ik zou dan ook niet meer zo snel kiezen voor een vervolg praktijkopleiding waarbij je deels de schoolbanken weer in moet. Wel lijkt het mij heel leuk om met ArcGiS te leren werken. Wat je allemaal met die software kunt, dat is echt ontzettend mooi! Dus mijzelf hierin verder verdiepen, dat wil ik zeker.”
Waarom heb je gekozen voor een traineeship bij GEO2MEET?
Ali: “In Syrië werkte ik al bijna 7 jaar voor de overheid als landmeter en heb ik aan grote projecten gewerkt, zoals de bekende Al Furat dam. Door de oorlog in Syrië ben ik met mijn vrouw en kinderen in 2014 naar Nederland gevlucht. Eenmaal in Nederland kon ik niet direct als landmeter aan de slag omdat ik de Nederlandse taal niet beheerste. En ben ik in eerste instantie in de montage van systeemplafonds terecht gekomen.”
“Inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd en spreek ik Nederlands. Via GEO2MEET kreeg ik de mogelijkheid om weer in mijn geliefde vak, als landmeter, aan de slag te gaan. Vanaf maart 2023 ben ik bij RPS Nederland, mijn leerbedrijf, als trainee assistent landmeter aan het werk. Daar ben ik onder andere bezig met het uitvoeren van (land)metingen in en rondom Zaandam. Door de veengronden zijn huizen in dit gebied flink verzakt of aan het verzakken. Die gegevens breng ik in kaart.”
Ali: “Nu ik een aantal jaren niet als landmeter heb gewerkt, valt het mij op dat mijn basiskennis nog prima is. De systemen en het materiaal waarmee ik werk zijn wel een stuk verder doorontwikkeld. En Nederland werkt met een aantal basisregistraties en standaarden die geheel nieuw voor mij zijn.”
“Voor wat betreft het landmeten zelf is er weinig verschil tussen Syrië en Nederland. Het enige wat echt anders is, is het landschap. In Syrië werkte ik regelmatig in de bergen en die zijn hier natuurlijk niet.”
Ali: ”Ik ben erg blij dat ik weer als landmeter aan het werk ben en wil hierin graag verder leren. Binnenkort ga ik via GEO2MEET starten met de Praktijkopleiding Assistent Landmeter / Geo Inwin Operator, om onder andere de Nederlandse registratiesystemen goed te leren kennen.”
“Mijn droom? Als landmeter te blijven werken en mij steeds verder te verdiepen in dit vakgebied.”
Erik: “De geo-branche met zijn werkzaamheden vind ik erg leuk. En ook het vertrouwen en zelfstandigheid die ik van mijn leerbedrijf Lycens krijg, waardeer ik zeer. Zo heb ik bijvoorbeeld de vrijheid om eerst zelf toegewezen opdrachten uit te voeren. Kom ik er niet uit, dan zijn mijn collega’s altijd bereid te helpen. Zij hebben zoveel kennis en ervaring op het geo-gebied, en die delen ze graag.”
Erik: “In eerste instantie zou ik via een ander bedrijf door middel van een leer-werktraject als softwaretester aan het werk gaan. Ik had in het verleden al werkervaring met software, dus dit leek mij een goede manier om weer aan de slag te gaan. Maar helaas stagneerde de samenwerking met het bedrijf.”
“Via de Gemeente Groningen heb ik een folder van Kansrijk Beroep gekregen. Daarin werd onder andere promotie gemaakt voor een informatieavond over traineeships in de geo-branche van GEO2MEET. Dit sprak mij direct aan; de geo-branche. Aardrijkskunde, speuren in de Bosatlas en het werken met data heb ik altijd interessant gevonden.”
“Een hele fijne bijkomstigheid voor mij was dat beroepen in de geo-branche onder ‘kansrijke beroepen’ vallen. Dit betekent dat de kans op een baan in de toekomst heel groot is. Voordat ik aan het traineeship begon was ik werkloos en heb ik ongeveer 2 jaar ‘binnen’ gezeten. Dat ik nu weer onder de mensen ben, een werkritme heb en zinvol werk doe, vind ik erg fijn. Ik hoop na mijn traineeship dan ook een vaste baan als geo-specialist te vinden.”
Erik: “Ga naar de informatieavond van GEO2MEET. Daar wordt alles uitgelegd over een traineeship en kun je vragen stellen. Leg daarnaast ook contact met je gemeente. Zij zijn zeer bereid om inspanningen te leveren om jou aan het werk te krijgen; zoals het beschikbaar stellen van een laptop en het vergoeden reiskosten, vervoer en (werk)kleding.”
“Nog een laatste advies; als je hebt besloten voor het traineeship van GEO2MEET te gaan, hou er dan rekening mee dat het vinden van een leerbedrijf soms wat langer kan duren. Dat was bij mij het geval en is uiteraard minder leuk. Maar nu ik zo op mijn plek ben bij Lycens was dat het wachten zeker waard.”
Het is 29 oktober 2020 als Bjorn in dienst komt van FERVENT. Bijna anderhalf jaar later heeft hij een vast contract als datamedewerker. Hoe hij dat gedaan heeft?
Bjorn: “Vlak na de zomer (2020) ben ik op aanraden van mijn jobcoach naar een voorlichtingsbijeenkomst bij de Gemeente Groningen over het beroep landmeten geweest. Een interessante bijeenkomst, waar ik kennis heb gemaakt met FERVENT.”
Bjorn: “In een een-op-een gesprek met Sjoerd van der Wiel ben ik erachter gekomen dat niet het inwinnen van data maar juist het verwerken en beheren van data mij aansprak. En toen is het allemaal vrij snel gegaan. Ik mocht op gesprek komen bij een gerenommeerd ingenieursbureau voor een Traineeship Medewerker Geo, Data & Design om te worden opgeleid tot Data Medewerker. Via FERVENT ben ik hier vervolgens aan de slag gegaan.”
Sjoerd: “In het gesprek die ik had met Bjorn kwam al vrij snel naar voren dat een functie als Data Medewerker beter bij hem past. Bjorn heeft veel oog voor detail en is perfectionistisch, de perfecte eigenschappen om op de juiste wijze ingewonnen data te verwerken en te beheren.”
Bjorn: “Het aanbod om te starten met een traineeship zag ik als een mooie kans voor nu en de toekomst. Je kunt met dit werk alle kanten op. En ik vind het mooi dat ik indirect iets kan bijdragen aan een schoner milieu.”
Sjoerd: “Bjorn is ongeveer 1,5 jaar werkzaam geweest voor FERVENT opleidingsbedrijf en is per 1 januari 2022 in vaste dienst gekomen bij ingenieursbureau MUG. In die anderhalf jaar tijd heeft Bjorn vier modules gevolgd via FERVENT. Het volgen van deze modules is goed te combineren met werk, omdat ze deels onder werktijd gevolgd kunnen worden. Bjorn heeft de modules GIS, BAG, BGT en AutoCad met succes afgerond. Om verder door te groeien zal Bjorn nog een aantal modules gaan volgen.”
Bjorn: “Momenteel bestaan mijn werkzaamheden vooral uit het invoeren van bodem rapporten in een databank. Met hulp van deze databank kan een gemeente bijvoorbeeld precies zien wat de status is van de grond op een bepaalde locatie. Deze data is nodig voor wanneer iemand een verbouwing bij zijn huis wil doen. Hiervoor is een schone grond nodig, anders kan er door de gemeente geen vergunning worden afgegeven.”
“Ik haal veel voldoening uit mijn werk. En mag daarbij zowel thuis als op kantoor werken. Maar het allerleukste vind ik dat ik een vast contract heb en ontzettend ben gegroeid.’’
Sjoerd: “Dit is het allermooist. Iemand een kans bieden om zijn talenten te ontwikkelen en zo te zien groeien, niet alleen op werkgebied maar ook als persoon. En dat alles via een op maat gemaakt loopbaantraject.”
“Wij zijn erg trots op de mooie stappen die Bjorn heeft gezet en wensen hem uiteraard veel succes in zijn verdere loopbaan!”